Zomerkampen van ASF

Wil je liever voor korte tijd vrijwilligerswerk doen? Dan kun je deelnemen aan één van de 30 zomerkampen die ASF en haar lokale partners ieder jaar organiseren. De zomerkampen vinden plaats in verschillende landen, zoals Frankrijk, Tsjechië, Duitsland, Israël, Polen en Rusland.

Gedurende twee à drie weken leven, leren en werken mensen uit allerlei landen samen tijdens de zomerkampen van ASF. Ze restaureren joodse begraafplaatsen en gedenktekens, werken mee in sociale projecten, zoals in de Arkgemeenschap Antwerpen, en NGO's. Elk jaar nemen 300 vrijwilligers uit Europa, de Verenigde Staten, Israel en Rusland deel aan de zomerkampen.

Een belangrijk aspect van de zomerkampen is de dialoog tussen oost en west, tussen de generaties en tussen mensen met verschillende achtergronden.

Zo werden in samenwerking met het Joods Museum van België zomerkampen georganiseerd in België, Frankrijk en Luxemburg. Onder begeleiding van twee wetenschappers werk je mee aan de restauratie en inventarisatie van oude joodse begraafplaatsen.

Praktische informatie

De minimumleeftijd is 18 jaar, voor sommige zomerkampen 16 jaar. Ook worden er zomerkampen voor families en 40-plussers georganiseerd. Op de Engelstalige website van ASF vind je meer informatie en kun je je aanmelden.