Wat is een vredesdienst?

Tijdens een vredesdienst werken jongeren en volwassenen een jaar lang in sociale, educatieve en historische projecten. Met hun engagement zetten zij een teken voor vrede en tolerantie.

De vrijwilligers van ASF:

  • werken met ouderen; in Joodse instellingen en organisaties voor overlevenden van de Shoah
  • ondersteunen mensen met een kwetsbare positie in de samenleving, bijvoorbeeld vluchtelingen, daklozen en mensen met een handicap;
  • werken in historische instellingen zoals musea, studie- en documentatiecentra, gedenkplaatsen en op het gebied van buitenschoolse educatie.

Sommige vrijwilligers doen hun vredesdienst in twee verschillende projecten tegelijk. Uiteraard wordt hun uurrooster hierop aangepast (ze werken bijvoorbeeld een dag per week in een ander project). In de meeste gevallen is dit bedoeld om variatie te brengen in het takenpakket, bij voorbeeld door een combinatie van sociale en historische projecten.

De vrijwilligers doen tijdens hun vredesdienst mee aan verschillende workshops. Tijdens deze workshops worden onderwerpen behandeld als de herinnering aan de nazimisdaden (1933-1945) en het engagement tegen huidige vormen van antisemitisme, racisme en discriminatie.