Projectpartnerbijeenkomst van ASF België

Een muzikaal intermezzo

Een muzikaal intermezzo

Dinsdag 29 april was het weer zo ver: de jaarlijkse projectpartnerbijeekomst van ASF België vond plaats. Onder het genot van soep, broodjes en muzikale begeleiding van onze vrijwilliger Caspar de Boor wisselden projectpartners, vrienden en vrijwilligers van ASF met elkaar van gedachten.

Het thema van de projectpartnerbijeekomst dit jaar was armoede in België. Bernadette Pinet, medewerker bij de jeugdafdeling Wallonië-Brussel van ATD Vierde Wereld toonde een film over haar organisatie die zich inzet tegen armoede en uitsluiting. ATD Vierde Wereld bestrijdt armoede met de armen zelf en vanuit hun ervaringen en kennis. Juist als mensen bijeen komen en samenwerken, die dat normaal gesproken niet doen, is het mogelijk tot een duurzame vrede komen. Een boodschap waar ASF België het helemaal mee eens is. Vanaf september 2014 gaat een vrijwilliger van ASF voltijds aan de slag bij ATD Vierde Wereld.    

Ina Koeman en Paul Rossiers

Ina Koeman en Paul Rossiers

Vervolgens stond een bijzonder gesprek op het programma. Ina Koeman werkt bij het Protestants Sociaal Centrum in Antwerpen en zij interviewde Paul Rossiers over hoe het is om te leven in armoede. De getuigenis van Paul was heel indrukwekkend. Hij vertelde hoe hij jaren geleden in armoede was beland en hoe zijn leven een heel andere wending kreeg door zelf actief te worden in de strijd tegen armoede in België en in het buitenland.

Armoede mag geen abstract probleem blijven; het zijn mensen die onder armoede lijden. Tijdens deze namiddag werd het belang van respect voor de menselijke waardigheid onderstreept, iets wat in gevaar kan komen als mensen in armoede leven. Als mensen die in armoede leven met elkaar en met mensen die niet in armoede leven op weg gaan om samen iets aan dit onrecht doen, kan dit ook het eigen gevoel van waardigheid versterken.

Break the chains 

Tot slot kwam ook een vrijwilliger van ASF aan het woord: Valentin Gräter, die een vrijwilligersdienst doet bij de Ecumenical Youth Council in Europe (EYCE). Hij berichtte over de situatie van armoede, uitsluiting en werkeloosheid in de Europese Unie vandaag de dag en over de campagne "Break the chains!" van EYCE ter bestrijding van armoede in Europa. EYCE zet hierbij vooral in op educatieve projecten en voert een actieve bewustwordingscampagne. Door zijn werk als vrijwilliger is Valentin in contact gekomen met mensen die zelf in armoede leven, wat zijn blik op de wereld heeft veranderd.